Raskausviikot 1-12

1. raskausviikko
Viikko lasketaan alkamaan raskautta edeltävien kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä. Tämä on ensimmäinen raskauspäivä, vaikka hedelmöityminen tapahtuu vasta viikolla 2. Jo alusta alkaen on syytä muistaa syödä terveellisesti sekä monipuolisesti. Alkoholia tulee välttää ja tupakointi lopettaa. Myös tulevan isän olisi syytä noudattaa samoja ohjeita.

2. raskausviikko
Elimistö valmistautuu ovulaatioon. Alkaa naisen hedelmällinen aika, jolloin seksuaalinen halukkuus lisääntyy. Kuukautiskierron puolivälissä munasolu irtoaa ja aloittaa matkansa munanjohtimeen. Ollakseen valmiina, elimistö antaa munanjohtimelle tiedon saapuvasta munasolusta useita tunteja ennakkoon. Yhdynnän myötä miehen siittiöt kohtaavat munasolun, yksi pääsee sisään ja tapahtuu hedelmöityminen.

3. raskausviikko
Alkio on muodostunut, noin kerran vuorokaudessa solut jakaantuvat pienemmiksi identtisiksi soluiksi. Munasolun kalvo estää alkiota kasvamasta varmistaen, että se mahtuu munanjohtimen läpi. Viikon lopulla munasolu on kulkeutunut kohtuun, jossa se erkaantuu kuorestaan, kiinnittyy kohdunseinämään ja alkaa kasvaa. Muodostuu kaksi solukerrosta, ulommasta istukka ja sisemmästä lapsi. Lasta kutsutaan kahdeksan ensimmäisen viikon ajan alkioksi ja tämän jälkeen syntymään saakka sikiöksi.

4. raskausviikko
Alkio on viikon ikäinen ja kiinnittymässä kohdun seinämään. Istukka alkaa kehittyä yhdessä ruskuaispussin kanssa. Jälkimmäinen tulee aikanaan tuottamaan lapsen ensimmäiset verisolut ja häviää, kun lapsi alkaa selviytymään omillaan. Alkion kiinnittyessä myös hCG-hormonin tuotanto käynnistyy. Määrä on vielä pieni, eikä välttämättä näy raskaustestissä.

5. raskausviikko
Alkio muotoutuu pitkulaisemmaksi. Selkäpuolen solut erikoistuvat ja siirtyvät kohdille, joille soluista kehittyvät elimet tulevaisuudessa sijoittuvat. Kahden jo olemassa olevan solukerroksen väliin muodostuu uusi kerros. Ensimmäisestä kerroksesta kehittyy hengitys- ja ruuansulatuselimistö, toisesta luusto, lihakset ja sukupuolielimet sekä kolmannesta hiukset, iho, aivot ja selkäranka. Kuukautiset ovat jääneet pois ja raskaustestin pitäisi antaa tässä vaiheessa varma tulos.

6. raskausviikko
Loppuviikosta muodostuvat aivojen kolme eri osiota. Etuaivot vastaavat muistista ja ajattelusta, keskiaivot signaaleista lähettämällä ne oikeisiin päätöksentekopaikkoihin sekä taka-aivot lämmönsäätelystä, hengitysrytmistä ja lihasliikkeistä. Myös luut, selkäranka, selkäydin, sydän sekä lihaksisto alkavat kehittyä. Alkion ollessa 25 päivää vanha, alkaa sen sydän lyödä.

7. raskausviikko
Alkio on kasvanut kippuran muotoiseksi, sillä on pää ja jalkojen tilalla häntä. Silmät, korvat sekä solut, joista maksa, keuhkot, mahalaukku ja haima muodostuvat, alkavat kehittyä. Viikon lopulla esiin tulevat raajat, jalat kehittyvät käsiä hitaammin. Tähän mennessä nestettä pumpannut sydän täyttyy verellä, sykkeen ollessa noin 100 - 120 lyöntiä minuutissa. Ravinteet kulkevat napanuoraa pitkin lapselle ja kuona-aineet poistuvat samaa reittiä.

8. raskausviikko
Alkio on reilun sentin kokoinen, sen suu ja sieraimet ovat alkaneet muodostua. Muuhun kehoon verrattuna kädet, pää ja sydän ovat suuret. Lapsen syke on noin 130 - 160 lyöntiä minuutissa. Äidin kokemat tunnetilat välittyvät myös lapselle istukan kautta.

9. raskausviikko
Vain noin puolen gramman painoisen alkion sormet ja varpaat alkavat kasvaa. Aivojen kehitys on nopeaa ja lapsi alkaa muistuttaa ulkoisesti ihmistä. Ruoka- ja hengitystorvet, keuhkot, munuaiset, suolisto sekä virtsatiet syntyvät. Lapsen hajuaisti kehittyy nenän mukana, aisteista ensimmäisenä tulee kuulo. Lapsi saa ravinteet ja hapen istukan kautta, vaikka sillä on jo omat keuhkot. Niillä se pystyy hengittämään vasta synnyttyään. Ultraäänessä ei vielä voida todeta lapsen sukupuolta.

10. raskausviikko
Alkio aloittaa liikkumisen, mikä on vielä sen tahdosta riippumatonta. Äiti ei näitä liikkeitä vielä pysty tuntemaan. Kasvot kehittyvät edelleen, silmät siirtyvät paikoilleen ja korviin muodostuvat tasapainoelimet. Sydän on jo melkein valmis, syke on nyt noin 177 lyöntiä minuutissa.

11. raskausviikko
Alkion kaikki rakenteet ovat kehittyneet, se on kahdeksan viikon ikäinen, joten sitä aletaan kutsua sikiöksi. Raajojen kasvu hidastuu, niissä on jo selkeät sormet ja varpaat. Kädet yltävät koskettamaan toisiaan, mutta odottava äiti ei vieläkään tunne sikiön liikkeitä. Lapselle kasvaa ensimmäinen oikea ihokerros.

12. raskausviikko
Lapsen silmäluomet ovat kasvaneet kokonaisiksi, joten silmät pysyvät suljettuina. Tärkeimmät sisäelimet ovat kehittyneet siten, että ne alkavat toimimaan omillaan. Suussa on jo hampaiden alut. Sydämen syke on noin 150 lyöntiä minuutissa. Jatkossa keskenmenovaara pienenee huomattavasti.