Raskausaika.info

Tietoa raskaudesta ja vauvan odotuksesta

Hedelmöittyminen

Yhdynnässä miehen saadessa siemensyöksyn noin 500 miljoonaa siittiötä purkautuu naisen emättimeen, josta ne aloittavat matkansa kohdun kaulakanavan ja kohdun kautta munanjohtimeen.

Ne eivät ole sellaisenaan valmiita hedelmöittämään munasolua, vaan muuttuvat hedelmöityskykyisiksi vasta oltuaan kontaktissa naisen sukupuoliteiden limakalvon eritteiden kanssa. Ilmiötä kutsutaan kapasitaatioksi, siinä tapahtuu siemennesteen valkuaisaineiden irtaantumista ja siittiöiden solukalvon valkuais- ja rasva-aineiden uudelleenjärjestäytymistä. Siittiöistä suurin osa väsyy nopeasti, jääden paikoilleen vispaamaan häntäänsä. Näin ne pyrkivät auttamaan muiden etenemistä määränpäähän muodostamalla liikkumista helpottavan ketjun. Vain noin 200 siittiötä saavuttaa munasolun.

Juuri irronnut munasolu on valmis hedelmöittymään. Siittiöt tarrautuvat sen pintaan, alkavat pyörittää munasolua samalla poistaen sen pinnalla olevia ravintosoluja. Päällimmäisenä kerroksena on munasolun kuori, jonka läpi siittiöt pyrkivät pääsemään erittämällään entsyymillä. Seuraavan parinkymmenen minuutin sisällä noin kymmenen siittiötä yrittää tunkeutua munasolua vielä suojaavan kalvon läpi. Kun ensimmäinen siittiö pääsee läpi, muuttuu kalvon kemiallinen koostumus siten, etteivät muut siittiöt enää pääse sisään. Voittajaksi selviytynyt siittiö irrottaa häntänsä, samalla käynnistyy munasolun jakautuminen.

Munasolussa on nyt kaksi tumaa ja seuraavan 12 tunnin aikana siitä kuroutuu pieni poistosolu, minkä jälkeen äidin ja isän kromosomit sulautuvat yhteen pareittain. Kromosomimäärä kaksinkertaistuu, eli perintöainekset yhdistyvät, jolloin syntyy kokonaan uusi DNA-yhdistelmä. Tämä sisältävää tiedot tulevan lapsen hiusten ja silmien väristä, pituuden sekä sukupuolen. Isän siittiö määrää lapsen sukupuolen, munasolussa on aina sukupuolikromosomi X ja siittiöistä puolet sisältävät X- ja puolet Y-kromosomeja. Yhdistelmästä XX syntyy tyttö ja XY poika.