Ovulaatio
Sikiövaiheessa munarakkuloiden määrä on seitsemän miljoonaa, syntymässä 1–2 miljoonaa ja nuoren naisen kuukautisten alkaessa noin 400 000. Hedelmällisessä iässä, kuukautisten alkamisen ja menopaussin välillä, noin 400 munarakkulaa kypsyy ja puhkeaa. Tapahtuu ovulaatio, jossa kypsä munasolu irtoaa joko oikeasta tai vasemmasta munasarjasta ja on valmis hedelmöittymään. Samaan aikaan tapahtuu kohdun limakalvon kasvuvaihe, jota ohjaavat munarakkulan erittämät estrogeenit eli naissukuhormonit.
Ovulaatio tapahtuu keskimäärin 14 vuorokautta ennen kuukautisten alkamista, riippumatta henkilökohtaisen kuukautiskierron pituudesta, mutta saattaa tapahtua myös hieman aiemmin tai vähän myöhemminkin. Tässä yhteydessä nainen tuntee kenties pientä kipua munasarjan kohdalla. Useimmat eivät kuitenkaan tunne mitään, joten itse ei voi varmuudella tietää, onko ovulaatio tapahtunut. Keskimäärin ovulaatio tapahtuu 10–12 kertaa vuodessa, ei kuitenkaan välttämättä jokaisella kuukautiskierrolla.
Irronnut munasolu on hedelmöitymiskelpoinen 12–24 tuntia ovulaatiosta, sillä se on elinkykyinen vain vuorokauden verran. Jos hedelmöitymistä ei tapahdu, nainen ei tule raskaaksi. Sen sijaan siittiöt pysyvät toimintakykyisinä naisen elimistössä jopa 1–5 vuorokautta, eli raskaaksi voi tulla, vaikka yhdyntä tapahtuisi muutamaa päivää ennen munasolun irtoamista. Yhdyntää tulisi harjoittaa kahden tai kolmen vuorokauden välein naisen kuukautiskierron puolivälin aikaan, jotta varmistettaisiin siittiöitä olevan munanjohtimessa munasolun irrotessa. Näin todennäköisyys raskaaksi tulemiselle on suurin.