Kuukautiskierto
Kuukautiskierron pituus lasketaan vuodon alkamispäivästä seuraavan vuodon alkuun, normaali pituus on 23–35 vuorokautta ja keskiarvo 28 vuorokautta. Suurimmalla osalla naisista kierron pituus vaihtelee muutamien päivien sisällä, mutta viikon mittainen vaihtelukaan ei ole epänormaalia. Kierron pituuteen vaikuttavat stressi, liikunta, laihduttaminen sekä ruokavalio. Kasvissyöjien ja vegaanien kuukautiskierto on pidempi kuin sekasyöjien. Murrosiässä kierto on epäsäännöllisimmillään, mutta tasaantuu ajan myötä.
Normaali vuodon kesto on 2–8 vuorokautta, yleensä noin 3–5 vuorokautta. Tässä yhteydessä nainen menettää verta 20–80 millilitraa (0,2–0,8 dl). Määrä on yksilöllinen ja voi vaihdella eri päivinä sekä kierroissa. Oman vuodon määrää on hankala arvioida. Ohjeena voi pitää, mikäli siteitä kuluu vuorokauden aikana yli kymmenen, saattaa kyseessä olla liian runsas vuoto. Tällöin myös pienet hyytymät ovat normaaleja. Mikäli hormonaaliset syyt ovat runsaiden kuukautisten taustalla, voidaan niitä hoitaa lääkkeillä. Runsaan vuodon voi kokea haitaksi töissä, koulussa tai nukkuessa. Veren menetys saattaa aiheuttaa myös anemiaa, veren hemoglobiinipitoisuuden laskiessa. Tätä voi ehkäistä rautalääkkeillä, joita saa apteekista ilman reseptiä.
Niukan kuukautisvuodon syyt saattavat olla fysiologisia tai hormonaalisia. Se on ihan normaalia, ei edellytä hoitoa ja on toivottuakin.