Raskausviikot 25-40
25. raskausviikko
Sikiö on 30 senttimetriä pitkä ja painaa noin 650 grammaa. Sen tasapainoelimet ovat jo kehittyneet, näin se säilyttää tasapainonsa paremmin. Korvat jatkavat kehittymistä. Kohdussa äänilähteitä on monenlaisia. Sinne kantautuvat äänet äidin hengityksestä, sykkeestä, puheesta ja ruoansulatuksesta. Tutkimusten perusteella ei ole saatu varmuutta, mitä sikiö näistä ymmärtää.
26. raskausviikko
Sikiö alkaa ulkoisesti muistuttamaan jo pientä vauvaa. Silmät alkavat aueta, vaikka näköaisti ei vielä olekaan kehittynyt. Ennenaikaisesti syntyvällä lapsella on nykyaikaisen kehityksen ansiosta hyvät mahdollisuudet selvitä hengissä. Äidin stressi välittyy myös lapselle, joten raskaana olevan naisen tulisi kuunnella kehoaan.
27. raskausviikko
Sikiön tasapainoelin on jo kehittynyt, joten lapsi osaa valita asentonsa mielensä mukaan. Lapsi alkaa reagoimaan kohdun valoisuuteen, näin se pystyy erottamaan päivän ja yön.
28. raskausviikko
Lapsivesi kantaa ääntä, joskin hieman sitä vääristäen. Lapsen kuulo kehittynyt edelleen. Tällä viikolla sen sydänäänet saattaa kuulla ensimmäistä kertaa, sairaalassa stetoskoopilla ja isä varovasti painamalla korvan odottavan äidin vatsaa vasten.
29. raskausviikko
Lapsen aivoaallot ovat lähes yhtä kehittyneet kuin vastasyntyneellä. Sikiön lisämunuaiset erittävät hormonia, joka muuttuu estrogeeniksi. Tämä puolestaan edistää maidonerityksen käynnistävän hormonin tuotantoa. Lapsi siis huolehtii itse, että hänelle on ruokaa syntymän jälkeen. Nyt syntyvällä lapsella olisi 90 % todennäköisyys selvitä hengissä.
30. raskausviikko
Lapsen vartalo on kasvanut rasvakerroksen paksuuntuessa ja kehon mittasuhteet alkavat olla oikeat. Aivoihin on kehittynyt muisti. Kun vatsaa hellästi tönäisee, vauva potkaisee takaisin.
31. raskausviikko
Tutkimusten mukaan lapsi näkee unia nukkuessaan. Näin on pystytty toteamaan sikiön silmien liikkeistä, jotka muistuttavat jo syntyneitä sekä aikuisia. Aivopoimut kehittyvät aivojen pintakerrokselle. Tutkijoiden mukaan älykkyys on lähtöisin täältä, sillä poimumainen rakenne mahdollistaa aivojen suuremman pinta-alan. Osa sikiöistä on kääntynyt ylösalaisin.
32. raskausviikko
Lapsivesi uusiutuu kolmen tunnin välein, tämä mahdollistaa sikiön normaalit ruumiintoiminnot. Päivittäin se juo lapsivettä noin litran ja pissaa noin puoli litraa. Sikiöllä on usein hikka, minkä ansiosta odottava äiti tuntee hytkyvää liikettä kohdussaan. Lapsen valoherkät silmät seuraavat valoa, mikä myös kiehtoo sitä.
33. raskausviikko
Vartalon kasvu hidastuu, suurimmat muutokset tapahtuvat enää aivoissa. Hermoyhteyksien määrä kasvaa ja uusia aivopoimuja muodostuu. Sormien ja varpaiden kynnet ovat valmiit, kehon karvoitus pidentyy. Lapsi on jo niin suuri, että tila kohdussa käy ahtaaksi. Sikiö joutuu koukistamaan jalkansa ja siirtymään sikiöasentoon.
34. raskausviikko
Silmien pupillit alkavat reagoida valoon. Tila kohdussa käy vähiin, sillä sikiö on nyt täysin kehittynyt ja mittasuhteet ovat samat kuin täysiaikaisella lapsella. Lapsi nukkuu REM-unta, mutta unien aiheita ei tiedetä.
35. raskausviikko
Sikiö on kasvanut niin suureksi, ettei enää kellu lapsivedessä vaan makaa kohdussa. Silmien liikkeet ovat kuin syntyneillä, hereillä auki ja nukkuessa kiinni. Sikiön kynnet ovat kasvaneet niin pitkiksi, että se voi raapia itseään.
36. raskausviikko
Sikiö osaa jo reagoida kosketukseen. Jos olisi mahdollista laittaa sormi lapsen kämmenelle, se osaisi vastata puristamalla käden nyrkkiin. Sikiö leikkii napanuoralla puristellen sitä, mutta voimat eivät riitä nuoran vahingoittamiseen. Lapsi kasvaa noin 200 gramman viikkovauhdilla.
37. raskausviikko
Kasvaneesta rasvakerroksesta huolimatta, lapsi on yhä vaaleanpunainen. Tämä johtuu ihon pintaa lähellä kulkevista verisuonista. Ihopoimuja alkaa kehittyä taipeisiin, kuten ranteisiin, polviin ja niskaan. Sikiö painaa jo noin 2700 grammaa.
38. raskausviikko
Rasvakerros on täysin kehittynyt ja lapsen iho näin ollen muodostunut sileän pehmeäksi. Koska tilaa on enää vähän, kaikki liikkeet tuntuvat. Osa jopa kovina tönäisyinä sekä potkimisina. Kehitys hidastuu, kyseessä on enää pikemminkin hienosäätöä. Mikäli lapsi syntyy tämän viikon jälkeen, sitä ei enää pidetä ennenaikaisena.
39. raskausviikko
Useimmat lapset ovat kääntyneet asentoon, jossa niiden pää on alaspäin. Naisen lantio painaa lapsen päätä rintakehää vasten, asentoa kutsutaan raivotarjonnaksi. Se on tavallinen syntymäasento. Luusto kovettuu, mutta vielä synnytyksessäkään kaikki luut eivät ole kovia. Pääkallon pienet aukot helpottavat lapsen mukautumista synnytyskanavaan. Tästä syystä pää voikin näyttää heti syntymän jälkeen hieman oudolta, mutta sen muoto palautuu pian tämän jälkeen. Supistukset saattavat alkaa minä hetkenä hyvänsä.
40. raskausviikko
Sikiö on kasvanut täyteen mittaansa. Nyt se odottaa vain hetkeä, jolloin saa käynnistää synnytyksen ja näin tulla tähän maailmaan. Lapsen keskimääräinen paino on 3400 grammaa ja pituus 50 senttimetriä.